A fatüzelésű kazán – ódivatú vagy modern?

Amennyiben fűtésrendszerünket újítani, cserélni szeretnénk, ma már számtalan modell, márka és lehetőség áll rendelkezésre. Sokan mégis ragaszkodnak a fatüzelésű kazán beszerzéséhez. A régi fűtőrendszerekben gondot okozott az alkatrészek gyakori cseréje, elkoszolódásuk, az égés hatásfoka alacsony volt. Az új típusú kazán jellemzői a kidolgozottság és a biztonság. Több ventilátor, szabályozóegység, biztonsági termosztát dolgozik azért, hogy egyszerű és biztonságos kazán legyen a házban. Az 50-100 KW-os teljesítménnyel működő modern kazán képes ellátni egy teljes lakást.

Ha kazán vásárláson gondolkodunk, a választáskor fontos, hogy az égethető anyag minél szélesebb körű legyen. Ezért ajánlják szakemberek a vegyestüzelésű kazán vásárlását. Habár ma már a fatüzelésű kazán is megbízható, mégis érdemes a vegyestüzelésű kazán megvétele mellett dönteni. A legegyszerűbb kivitelezéstől a finomabb tervezésig sokféle található a webáruházban. A választást megkönnyíti, ha tudjuk, hogy pontosan mekkora teret szeretnénk kifűteni, milyen fűtőanyagot tudunk könnyedén beszerezni és hol van biztonságos hely a vegyestüzelésű kazán számára. Az anyagi szempontokat sem hagyhatjuk figyelmen kívül, de a technikai újdonságokra, fejlesztésekre is tudnunk kell figyelni. Nem csak hagyományos, kézi tüzelésű kazán létezik már, hanem elektromos vezérlésű vegyestüzelésű kazán is lehet a háztartásunk része, mely ventillátorok, pufferek és elektromos szabályozórendszer segítségével tartja a szikrát és fűti fel a lakást időben. Ha tehát arra a kérdésre keressük a választ, hogy a fatüzelésű kazán ódivatú vagy modern, mindenképpen azt kell mondani, hogy számos modern készüléket találhatunk, de az igazán hatékony fűtést akkor érhetjük el, ha egy jól kialakított, gazdaságos vegyestüzelésű kazán vásárlása mellett döntünk.

Kazán

Kazán

Ökológiai szempontok a fűtésben

A kazán megvásárlása és kiválasztása fontos és felelősségteljes feladat minden háztartás számára. Az anyagi szempontokon és a helyi sajátosságokon túl, kiemelt szempont a család ökológiai lábnyoma is, melyre a felvilágosítások ellenére is sajnos csak nagyon kevesen figyelnek oda még ma is. Hogy a kazán milyen hatásfokon fűt és hogyan működik, mennyire felel meg a lakás felépítésének, szintén nagyon fontos. Ám a környezettudatos embernek szerepe van a környezet alakításában, így a jó minőségű és környezetbarát kazán használata alapvető lenne minden háztartásban. A kazán ellenőrzése többféle uniós szempontok szerint zajlik, a bevizsgálás során nem pusztán a CO2-kibocsátást mérik. A tesztek és kutatások kimutatták, hogy a vegyestüzelésű kazán minden megmérettetésen jól szerepel: használatát több fórumon is ajánlják. A vegyes fűtőanyag, amelyet minden háztartásban megtalálunk, jól hasznosítható.

Kazán, fűtés és természet

Kazán, fűtés és természet

A kazán belső rendszerében keletkezett hő felfűti a lakást és eltűnteti a szemét egy részét. Természetesen fontos, hogy betartsuk a leírásokat, milyen anyagokat tehetünk a vegyestüzelésű kazán fűtőterébe, mert nem minden égethető el benne. A kazán használata így csökkenti a háztartási hulladékot és kihasználhatjuk a fűtőerejét. Ha a kazán rendszerébe bekötjük a melegvíz-ellátást is, akkor nem kell külön gázt vagy villanyt használni, hanem egy fűtési technikával könnyedén megoldhatjuk a melegvíz-ellátását is. Ha tudatosan megtervezzük régi-új lakásunk kazán vásárlását, felmérjük a szükségleteket, megfelelő szakember segítségével kiválaszthatjuk azt a megoldást, amely nem csak pénztárcánknak felel meg, hanem visszaszorítja az ökológiai szennyeződést.

Veszélyes hulladék

Ugyanezen elven maradva jó, ha gondolunk a régi készülék elszállítására is. A kazánok, bojlerek olyan berendezések, amelyek veszélyes hulladéknak minősülnek, így a kommunális szemétbe nem dobhatjuk őket. Nem csak azért mert a régi kazán ritkán fér a kukába, hanem eleve nem fogja elszállítani a hulladékkezelő. Az ilyen kiszolgált készülékeknek a regionális hulladéklerakó telepeken van a helye. Ez alkalmasint igen messze van a mi lakóhelyünktől, lehet, hogy nincs módon odaszállítani, meg, ha van is autónk, biztosan nem arra lett kifejlesztve, hogy egy rozsdás bojler zötyögjön a hátsóülésen.

A legjobb megoldás, ha a szakemberrel, szolgáltatóval egyeztetünk erről is. Hiszen eleve a kiszállítók egy olyan járművel érkeznek, amivel lehet ilyen berendezést fuvarozni, tehát fizikailag képesek minket megszabadítani tőle. Emellett vélhetően maguknak is gyakran akad ilyen hulladéka saját kivitelezés vagy más ügyfelek révén és nem csak a mi kidobott kazánunk vár a sorára. Van szolgáltató, aki felszámol egy jelképes díjat, de mindenképpen a leghatékonyabb megoldás, ha rájuk bízzuk a dolgot.

disposal-1846033_640