Budai magyar nyelviskola

Learning Hungarian

Nyelviskolák és magántanárok értékelésével foglalkozom egy újságnál. Az én reszortom az, hogy független és minél tárgyilagosabb véleményt alkossak az iskolák módszereiről, véleményezzem azokat a tanárokat, akikről rosszakat vagy éppen nagyon jókat lehet hallani és ezeket egy csoportba gyűjtve, kereshető formában megjelentetjük időről időre.

Hogyan találjak egy profi magyar nyelvtanárt?

Most éppen a magántanárokon van a sor, és a listám élén a LearningHungarian.hu oldalon tanító Fazekas Éva a következő „áldozatom”. Mint minden esetben, ilynekor is teljesen inkognitóban érkezem, ezúttal külföldi, Magyarországon dolgozó embert alakítva, annak érdekében, hogy minél többet megtudhassak erről az új magántanárról.

Ahogy a honlapján is fel van tüntetve, az első óra ingyenes. Ez már eleve elég nagy magabiztosságról és hozzáértésről tanúskodik, hiszen ki az a mai világban, aki ezt be meri vállalni? Csak az, aki annyira tisztában van saját magával és főként a szaktudásával, hogy teljesen magabiztosan teszi a dolgát. Tök nyugodt abban a vonatkozásban, hogy aki vele tanul, az nála is fog maradni. Na ez az, amit le akarok tesztelni.

Nyelvtanulás gyorsan és hatékonyan

Felhívtam Évát és kértem egy időpontot. Jelzésértékű eleve, hogy ez az időpont érdekes módon már csak a két hét múlva lévő keddi nap volt. A fedősztorim az volt, hogy Angliából jöttem, itt dolgozok és úgy néz ki, hogy a megbízatásom hosszabb távra szól, ezért szeretnék minél jobban megtanulni a www.learninghungarian.hu oldalon magyarul. És lehetőség szerint minél gyorsabban, hiszen már eleve nem ártott volna egy kis nyelvtudás. Azt mondta Éva, hogy erre minden esély megvan, mennyire beszélek egyáltalán? Erre tört magyarsággal mondtam egy-két megmosolyogtató mondatot, és akkor mondta, hogy gyakorlatilag teljesen kezdő szinten vagyok.

Átbeszéltük a menetrendet és azt, hogy milyen tananyagokból, milyen tempóban fogunk haladni és hogy ő miként látja, mennyire gyorsan fogom elérni a könnyed és laza társalgási magyar szintet. Annyira őszinte, empatikus és szimpatikus volt, hogy egyszerűen nem bírtam tovább, és felfedtem kilétemet. És ami még szimpatikusabbá tette, hogy egy árva szóval nem sértődött meg, nevetett egy jót és hátradőlt, hogy volt egy sanda gyanúja, hogy valami nem stimmel, de így most már ő is lazábban és könnyedebben vette az ottlétemet. Hosszasan beszélgettünk mikor kezdte, hogyan tanult meg ennyire tökéletesen angolul, mert hogy ugyebár én egy angol csóka voltam álcából – és tényleg elképesztő anyanyelvi szinten beszélte ezt a neki idegen nyelvet – mióta tanít külföldieket és hogy jött az ötlet, hogy az internetet is kihasználja.

Jó magyar nyelv tanárt ajánlani

Erre elmesélte, hogy a barátja ezekkel foglalkozik és gyakorlatilag az ő ötletére készült el ez az oldal és lett kitalálva az első óra ingyenes behívó ajánlat. Mondta, hogy az eddigi pár hét tapasztalata alapján, az ingyenes órát követően 10-ből 10 ember maradt nála, aminek az okát ő ugyan csak sejti, de én biztosan tudom. Egy fantasztikusan kedves, elképesztően profi magyar tanár és az a budai környezet ahol tanít, pedig mesés! Így teljes nyugalommal ajánlom bárkinek, aki tökéletes magyarsággal szeretne beszélni nagyon rövid időn belül.

Ezek után egyáltalán nem volt nehéz dolgom. Szépen hazautaztam, felcsaptam a laptopot és elkezdtem megírni az értékelést a mi megadott, jól kidolgozott szempontjaink alapján. Persze az élet nem állt meg, más tanárokat is le kellett tesztelnem, hogy a cikket be tudjam fejezni. Végül a szerkesztőhöz került, és le is hozták pár héttel később, én egészen megfeledkeztem már az egészről.

635834379623791814hj

Aztán egyszer csak egy ismerősöm keresett meg, hogy látta, jókat írtam a learninghungarian.hu-ról, de mondjak már egy-két szót egymás közt is, tényleg megéri? Kiderült, hogy egy német férfival él együtt, aki Magyarországon él és dolgozik, úgy tűnik még egy jóideig és családalapítás, házasság felé haladva, szeretne jobban bekerülni a család vérkeringésébe: ehhez pedig nyelv is kell. Örömmel ajánlottam nekik is Évát.