Briós
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2-4 tojássárgája
- só
- tej
Briós elkészítése
Tíz dkg lisztből a felfuttatott élesztővel jó kemény kovászt készítünk, és megkelesztjük. Ha megkelt, a többi anyaggal együtt alaposan kidolgozott tésztát készítünk, és újra megkelesztjük. Apró kalácsformákat készítünk, a megkent sütőlapon ismét kelesztjük, a tetejét megkenjük, és megsütjük.
Párizsi briós
Hozzávalók
- 300 g liszt
- 80 g víz (kb. 38°C)
- 60 g puha vaj
- egy tojás
- 20 g cukor (két lapos evőkanálnyi)
- 6 g só (két lapos kávéskanálnyi)
- 25 g friss Budafok élesztő
Elkészítés
Öntse a lisztet egy edénybe, a közepében alakítson ki egy mélyedést. Öntse a mélyedésbe a cukrot és a meleg vizet. A cukrot kanállal keverje addig, míg feloldódik. Főzőkanállal keverje össze a cukrot, a vizet és a friss Budafok élesztőt anélkül, hogy a lisztet felkavarná. Adja hozzá a tojást, a sót és a puha vajat. Öt percig kevergesse, amíg egységes, sima tésztát nem kap. Tíz percig hagyja állni. Tegye a tésztát a lisztes asztalra, nyújtsa ki a sodrófával és hajtsa össze. Ezt tízszer ismételje meg. Az asztalt minden alkalommal lisztezze meg. A tésztát tekerje hengerré és tegye egy sütőformába. A tésztának a sütőforma egyharmadát kell kitöltenie. Nedves ronggyal fedje le. Szobahőmérsékleten hagyja megkelni a tésztát, majd amikor eléri a sütőforma felső részét (azaz háromszorosára dagad), tegye 180°C-os sütőbe, majd 23 perc alatt süsse készre.